PODCAST

De LFK-podcast vindt haar oorsprong in de mooie gesprekken die vaak binnen onze redactie ontstaan. Omdat deze gesprekken voor ons zo waardevol zijn, delen we ze graag ook met jou. 

Het doorpraten over levensthema’s en hoe wij hiervan genieten, bracht ons op een idee. Zo werd de LFK-podcast geboren. In iedere aflevering gaan wij in gesprek over een artikel uit de laatstverschenen editie, wat het voor ons betekent en hoe wij onszelf hierin herkennen.

Via onze podcast willen we jou op een andere manier laten kennismaken met ons magazine.

Volg ons ook via Spotify


#6 Luisteren naar stilte

In de derde en laatste aflevering over onze 12e editie, belichten we de stilte langs alle kanten. Wat is nu eigenlijk stilte? En hoe beleven we die? Net zo goed als rust, kan stilte ook onrust brengen. Bij deze aflevering hebben we gekozen voor een andere insteek, via het achtergrondartikel van Nikolaas Sintobin gaan we luisteren naar stilte. Nikolaas is jezuïet en internetpastor en als vaste schrijver verbonden aan LFK magazine.
Editorial director Helma de Hollander leest ons zijn artikel voor. Een verhaal om naar te luisteren, te inspireren en je uit te nodigen te onderzoeken wat stilte voor jou betekent.


#5 Op zoek naar stilte

In deze aflevering met als thema stilte laten we ons inspireren door Koen van Hensbergen, theaterdocent, regisseur en schrijver. In zijn oude, opgeknapte schaftkeet zoekt Koen de stilte op die hij nodig heeft om te kunnen schrijven. Een ‘schrijfparadijs’ midden in de natuur waar, zelfs wanneer er maar drie woorden op papier komen, een dag altijd een goede dag is.
Helma de Hollander gaat in gesprek met oprichter en creative director Yfke Metz over hoe zij de stilte opzoekt in haar leven en in haar werk. Wat brengt het haar, en fantaseert zij zelf ook over een eigen stilteplek?


#4 Hoe geluiden verhalen vertellen

In deze aflevering over onze 12e editie met als thema stilte verdiepen we ons in geluid. We praten door over het werk van Arnoud Traa, sounddesigner en geluidskunstenaar, met wie schrijfster Marianne Clason voor ons in gesprek ging. Geluid kan storend zijn, troosten of vrolijk maken. Welke verhalen vertellen geluiden ons en bestaat er zoiets als absolute stilte?

Onze teamleden Yfke Metz en Helma de Hollander praten met elkaar over hun eigen ervaring met verschillende geluiden. Wanneer we onszelf verdiepen in de oorsprong van een geluid en proberen om het verhaal erachter te begrijpen kan dat veel rust geven, ontdekken zij.


#3 Vergankelijkheid – alles verandert voortdurend

In deze derde aflevering over onze 11e editie met als thema tijd richten we ons op het werk van kunstenaar Esther Hoogendijk. Wat als een kunstwerk stuk mag gaan? Het is de vraag waarmee Esther zich bezighoudt. Tijd en toeval spelen een belangrijke rol in de uiteenlopende objecten die zij maakt.

Onze teamleden Yfke Metz en Helma de Hollander gaan in gesprek met elkaar over een van de vergankelijke werken van deze kunstenaar, en over de eindigheid van het leven zelf. Het is immers een gegeven dat ook onze tijd er op een dag opzit.


#2 Ertussenin – de betekenis van de tussentijd

In deze aflevering gaan we in gesprek over een slow product uit onze 11e editie. We schijnen licht op de bundel ‘Ertussenin’, waarin Moniek Wolters gedichten schrijft over ‘de tussentijd’ Over de pauzes, die momenten van bezinning tussen verleden en toekomst.

Met elkaar praten we door over de betekenis van de tussentijd in ons eigen leven en hoe deze perioden volgens ons een belangrijke functie hebben.


#1 De oorsprong van de letters LFK

In het voorjaar van 2020 besloten we om de naam van ons magazine te veranderen. We praten door over dit besluit en hoe Yfke Metz hiertoe kwam.

In het gesprek wordt duidelijk hoe onze naamsverandering verweven is met de groei van ons magazine en de persoonlijke ontwikkeling van Yfke en waarom deze daardoor niet uit kon blijven.


#0 Het ontstaan van onze podcast

Elke dinsdag voeren onze teamleden Yfke Metz en Helma de Hollander telefonisch overleg. In deze gesprekken wordt de voortgang van de komende editie doorgenomen. Maar ook bespreken zij samen het leven, wat zij meemaken en wat hen raakt of inspireert. 

Het doorpraten over levensthema’s en hoe zij hiervan genieten, brachten hen op een idee.